Gezond en lekker eten kan soms heel erg makkelijk zijn. Wat denk je van de zoete aardappel, de batata dushi. Heerlijk in allerlei gerechten en hij groeit gewoon op Curaçao! Welkom bij weer een nieuwe editie van Soltuna ‘Groentenfeitjes’. Handige en leuke feitjes over groenten. 

Deze week in Groentenfeitjes zoals gezegd de zoete aardappel. De zoete aardappel wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken en ook staat deze zetmeelhoudende knol op het traditionele menu voor Thanksgiving Day in de VS. Maar ook op Curaçao is het een graag geziene gast. Tijd om de feitjes weer op een rijtje te zetten!

Zoete aardappel (batata dushi)

  • Hoge voedingswaarde

    Een portie zoete aardappelen bevat 65 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Zoete aardappelen bevatten bovendien veel calcium, foliumzuur, kalium en bètacaroteen. Eén portie zoete aardappelen staat gelijk aan 700 procent van de ADH vitamine A. De zoete aardappel wordt gezien als de meest voedzame groente vanwege de zeer hoge voedingswaarde.

  • Lage glykemische index

    Zoete aardappelen hebben een glykemische lading van 17. De gewone aardappel heeft ter vergelijking een index van 29. De glykemische index is van belang bij het voorkomen en behandelen van diabetes. Het nuttigen van voedsel met een lage GI zorgt voor minder sterke schommelingen in de suikerspiegel van diabeten.

  • Goed voor de huid

    Doordat zoete aardappelen veel vitamine A en bètacaroteen bevatten zijn ze erg goed voor de huid. De substanties uit veel dure huidverzorgingsproducten zijn in feite afgeleid van vitamine A. Bovendien gaat bètacaroteen de strijdt aan met vrije radicalen die leiden tot huidveroudering.

  • Zoete aardappelen tegen stress

    Kalium in zoete aardappelen kan spierkramp verzachten. Spierkramp wordt vaak geassocieerd met een tekort aan kalium. Bij stress gebruikt het lichaam meer kalium dus het eten van zoete aardappelen kan beschermen tegen de negatieve effecten van spanning.

Please Enter Your Facebook App ID. Required for FB Comments. Click here for FB Comments Settings page